19 Nisan 2013 Cuma

TURİZM İL KOORDİNASYON TOPLANTISI 19.04.2013 GÜNÜ KUŞADASI’NDA YAPILDI



Aydın İl Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Yardımcısı Celal ULUSOY başkanlığında 19.04.2013 perşembe günü Kuşadası’nda yapıldı. Kuşadası Double Tree by Hilton otelinde yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Celal ULUSOY, Kuşadası Kaymakamı Mustafa AYHAN, İlçe Garnizon Komutanı Ferhat ASLAN, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri AKTAKKA, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar AKDOĞAN, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin ÇİÇEK, Adnan Menderes Üniversitesi Kuşadası Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Osman ÇOLAKOĞLU, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, belediye meclisi üyeleri ve turizmciler katıldı. Toplantıya Didim’i temsilen Belediye Başkanı Mümin KAMACI, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih BANKOĞLU, Didim Turizm Derneği Baş-kanı Deniz ATABAY, Didim Ticaret Odası meclisi üyesi ve DİTAB Turizm Danışmanı Hikmet ATİLLA, Akbük Belediye Meclisi Üyesi Mustafa DEMİRBAŞ ve  turizmci Kadir KARAKAYA ‘da katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Celal ULUSOY, turizm sezonu öncesi durum tespiti yapmak ve eksiklikleri değerlendirmek için toplandıklarını söyledi. Deniz, kıyı ve güneş turizmi anlamında Aydın’da büyük potansiyelin olduğunu belirten Vali Yardımcısı Celal ULUSOY, kıyıların güvenliği ve temizliğinin olmazsa olmazları olduğunu, Aydın’a ve Aydın’ın turistik ilçelerine gelen turiste güvenli bir ortam hazırlamak için çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri AKTAKKA da müzelerdeki kazı çalışmaları, turist sayısı, yurt içi ve yurt dışı çalışmaları konusunda detaylı bilgiler verdi. Turizm işletmeleri ve seyahat acentelerine yönelik yaptıkları denetimlerle ilgili bilgiler aktaran AKTAKKA, il genelindeki tesislerin doluluk oranının 2011 ve 2012 yıllarında yüzde 62 olduğunu belirterek, Aydın’a Kuşadası limanından giriş yapan turist sayısının 2012 yılında 650 bine ulaştığını, ildeki ören yerlerini ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının ise 750 bin 705 olduğunu söyledi. İl genelinde turizm tesislerinin doluluk oranının 2011 ve 2012 yıllarında yüzde 62 olduğuna işaret eden AKTAKKA, 2013 yılında alternatif turizm alanlarının gelişimine yönelik projeler geliştirdiklerini anlattı. AKTAKKA, yapılan denetimler sonucu ise Kuşadası’nda 2, Didim’de 6 otel olmak üzere 8 otel hakkında gerçeğe aykırı, yanıltıcı tanıtım ve reklâm yapıldığı, 30 iş yerine hanutçuluk yapıldığı, 31 iş yerine belgesiz acentecilik yapmaktan, 150′sine de eksik belgeden ceza kesildiğini belirterek 2 bin 377 iş yerine gıda denetimi yapıldığını ifade etti.
 “LATMOS DELTA TURİZMİ” Aydın Valiliği, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği koordinatörlüğünde yürütülen “Latmos Körfezi Canlanıyor Projesi” hakkında da bilgiler veren Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri AKTAKKA, bu projeyi Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Parklar Müdürlüğü, Didim Turizm Altyapı Birliği, Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği ve Didim Denizciler Derneği ile birlikte çok kap-samlı bir şekilde yürüttüklerini ifade ederek, “Proje ile üç bin yıl önceki kutsal yolculuğun canlandırılması ve prosedürler tamamladıktan sonra 2014′te bu yolun etkin hale getirilmesi hedefleniyor. Üç bin yıl önce yapılan kutsal yolculuğun aktif hale getirilmesiyle Milet Antik Kenti’ne gelen turistler deniz veya kara yoluyla Apollon’a gelebilecektir. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak kurumlarla ortaklaşa yürütülen bu çalışma sonunda Latmos Körfezi’nin ve Kutsal Yol’un faaliyete geçmesiyle Aydın kum, güneş, deniz, tarih turizmi dışında delta turizm dalına da sahip olacak ve delta turizmini canlanacaktır. Proje için bölgenin müsait olmasının yanı sıra bölgedeki tarihi ve doğal yapıya zarar verilmemesi hedeflenmektedir. Delta turizminin en önemli örneği İtalya’da Po Ovası’nda olup, bunun dışında yapay kanallar bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi. Aydın’ın ileride kongre, termal ve yayla turizmini harekete geçirmesiyle ülke turizmi içindeki payını daha da arttıracağını kaydeden AKTAKKA, Kutsal yol yürüyüş proje-sinin uygulanacağı alanın uzunluğunun Apollon’a kadar 24 kilometre olduğunu, yürüyüş parkurunun ise 15 km. uzunluğunda olduğunu dile getirdi ve projenin ger-çekleşmesi durumunda Aydın’ın alternatif turizm alanında önemli bir cazibe merkezi olacağını ifade etti.
Toplantıda söz alan Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih BANKOĞLU, 2011 ve 2012 yıllarında kararları alınan hususların da çok önemli olduğunu, ancak bu hususların her yıl görüşülmesine rağmen sorunların devam ettiğini belirterek, “Özellikle hanutçuluk ve benzeri birkaç konu maalesef her sene gündemimizde. Bu konunun uygulayıcısı olan işletmecileri uyaralım, onları da bu sürecin içine davet edelim, hep birlikte mücadele edelim. Bu yıl hanutçuluğa son vererek, 2014 yılında bu konuyu konuşmayalım. Bunu yapmamız mümkündür diye düşünüyorum ki, birçok ülkede çok güzel örnekleri var. Bu konuda denetimler sıklaştırılarak, taviz vermemeliyiz. İşletmecilerimiz hanutçuluk yapmazlar ise bu sorun ortadan kalkar” dedi. Didim'in belli başlı sorunlarından en önemlilerinin yıllardır çözülemeyen ana bağlantı yolu, elektrik kesintileri ve projesi Ulaştırma Bakanlığında bekleyen yolcu iskelesinin  olduğunu hatırlattı.
Didim Ticaret Odası Meclisi Üyesi ve DİTAB Turizm Danışmanı Hikmet ATİLLA da söz alarak, tanıtım faaliyetleri ve eğitimler hakkında konuştu. İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün tanıtım çalışmaları yürüttüğünü, ancak tanıtımın tek elden yürütülmesinin bölgeye fayda getireceğine inanmadığını kaydeden ATİLLA, “Çünkü Didim ile Kuşadası’nın hitap ettiği müşteri kesimi ayrıdır ve dolayısıyla değişik ülkelerdeki fuarlara katılma şansı olmalıdır. Her bölge kendi tanıtımını kendisi yapmalıdır, DİTAB  ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği yaparak turizm sektöründe çalışan personelin eğitimi için çalışmalar başlattık şeklinde konuştu.
Toplantıda, turizm sezonunda uygulanması gereken inşaat yasağı, otel ve işletmelerin sağlık, hijyen ve gıda açısından denetimi, seyahat acente faaliyetlerin denetimi, hanutçulukla ilgili yapılması gereken denetimler ve turizm beldelerinin güvenlik ve temizlik açısından turizm sezonuna hazır olması gibi konular görüşüldü. Toplantıya katılan turizmciler ise yaşadıkları sıkıntılar hakkında söz aldılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder