Poseıdon


Girit dışında Yunanistan, Batı Anadolu sahillerinde ve adalarda Poseidon'a tapınıldığı  bilinmektedir. 12 ion şehrinin toplandığı Panionion'da birliğin baş tanrısı olarak Poseidon Plykodros kabul edilmiştir.
Poseidon'un deniz tanrısı olması nedeniyle onun kutsal yeri olarak sayılan bazı burun çıkıntıları  Poseidonion olarak adlandırıldı. Didyma Apollon Tapınağı yakınında bulunan Tekağaç Burnu Poseidon olarak adlandırılmıştır.
Milet yarımadası üzerinde bulunan anıt Didim'e 7 km. uzaklıktadır. Yarım adanın büyük bir kısmı kireçtaşından oluşmuş ve denize doğru bir eğim yapmaktadır. Ana kayaya inşa edilmiş Altar'da 1913 yılında Alman Arkeolog Armin Von Gerkan kazı çalışması yapmıştır. 12. yy.da bölgedeki şiddetli deprem sonucunda Altar'ın Didyma Apollon Tapınağı ile birlikte yıkıldığı tahmin ediliyor. Üst bölümdeki mermer parçaları deniz yoluyla taşınarak yol ve liman yapımında kullanılmıştır.
Dikdörtgen formlu yapının dış ölçüleri   11.5 x 10   metre  ebatlarındadır. Batı tarafında   9 x 7,5   metre  boyutlarında bir merdiven vardır. Denize doğru olan bu merdiven ile Altar'a çıkılıyordu. Kireçtaşı  bloklarla inşa edilmiş Altar, mermer plakalarla kaplıdır. Bugün sadece bir sıra kaidesi kalmıştır.
Çağar boyunca yerinde kalan Altar denizden gelenlerin hayranlığını kazanmış, gemilere yön belirleyici olmuştur. Bir dönem üzerinde bulunan tek bir ağaç bu yerin adını belirlemiştir. Deniz tarafından oldukça tahrip olmuş Altar'ın hemen bitişiğinde bulunan fener  ile yine denizcilere bir yön belirleyici olarak eski işlevini sürdürmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder