19 Mart 2013 Salı

SULTAN ABDÜLHAMİT’İN RÜYASI GERÇEK OLUYOR


Aydın Valiliği’nin hazırladığı “çılgın proje” ile Milet Antik Kenti ve Bafa Gölü, 25 mil uzunluğundaki iki kanalla Ege Denizi’ne bağlanacak.
Sultan II. Abdülhamit’in 1886 yılında hayalini kurduğu ve İngilizlerle görüşmeler yaptığı Bafa Gölü’nü kanallarla Ege Denizi’ne bağlama projesi, 127 yıl sonra hayata geçiriliyor.
Aydın Valiliği bünyesinde hazırlanan “Latmos Körfezi Canlanıyor” adlı ‘çılgın proje’ ile inşa edilecek kanallar, Milet Antik Kenti ve Bafa Gölü’nü Ege Denizi’ne bağlayacak. 2.5 metre derinlikte ve 20 metre genişlikteki iki kanalın toplam uzunluğu 25 mil olacak.
Geçmişte Ege Denizi’nin Latmos Körfezi iken Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar yüzünden denizle bağlantısı kesilen ve son yıllarda kirlilik yüzünden can çekişen Bafa Gölü, bu projeyle tekrar hayat bulacak.

Fizibilite çalışmaları başladı
İki dev kanalı öngören proje, Aydın Valiliği, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Didim Kültür Mirası Koruma Derneği ve Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği (DİTAB) işbirliğinde yürütülecek. İlk etapta 2.5 metre derinlik ve 20 metre genişlikteki 16 mil uzunluğunda kanalla Ege Denizi Milet’e bağlanacak. Milet’ten de 9 mil uzunluğundaki kanalla Bafa Gölü’ne ulaşılacak. Fizibilite çalışmalarına yeni başlandığı için maliyeti henüz netleşmeyen projenin tamamlanmasından sonra denizden Bafa’ya kadar teknelerle ulaşım sağlanabilecek. Bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginliğine sahip, manzara bütünlüğü içerisinde yerli ve yabancı misafirlerin eğlenme, öğrenme ve dinlenmesine uygun bir tabiat parçası olan Bafa Gölü’ne denizle ulaşımı sağlayacak proje ile yöreye turistik ilgi artırılacak.
Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, projenin Türkiye’yi ‘kanal ve delta turizmine’ dahil edeceğini öne sürerek, “Ege Denizi ile Bafa’yı birleştirdiğimiz zaman tekne turları ile kültür, doğa ve din turizminin aynı anda izlenmesini sağlayacağız. Projenin geliştirilmesi için ülke olarak Dünya Delta Birliğine üye olmamız lazım” dedi.
Şentürk, bölgede araştırma yapan Almanya Kassel ve Hollanda Utrecht üniversitelerinin de görüşünün alınacağını kaydetti.

İngilizler ile görüşüldü
Projenin ilk olarak 1886 yılında Osmanlı Hükümeti ile İngilizler arasında yapılan protokoller ile dile getirildiği, İngiliz uzmanlarla görüşmeler yapıldığı ancak imparatorluğun sıkıntılı dönemi nedeniyle gerçekleşemediği belirtildi. Tarihçiler, projeyi Sultan II. Abdülhamit’in en büyük hayallerinden birisi olduğunu savunuyor.

Medusa’nın yurduna ulaşılacak 
Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu, projenin ilk aşamasında, Ege Denizi ile Milet Antik Kenti’ni, ikinci aşamada ise Milet Antik Kenti ile Bafa Gölü’nü kanallarla birbirine bağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Bölgede eski çağlardan alma kanallarda 2.5 metre derinliğe ulaşan 20 metre genişliğinde müsait zemin var. Proje ile Kutsal Yol tekrar hayata geçirilecek” diye konuştu. Turizm amaçlı yapılan bu proje sayesinde efsane kahramanı Medusa’nın yaşadığı Milet Antik Kenti’ne denizden ulaşılabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder